Microelectronica | Sursa de Alimentare pentru Microcalculator cu Z80

Sinopsis

Fiindca sursa de alimentare de la microcalculatorul cu Z80 construit in 2009 prezenta cateva probleme in practica, am decis sa o revizuiesc si cu ocazia asta sa o transform intr-un proiect separat. Astfel dintre problemele existente pot aminti:

  • utilizarea unui releu de comutare intarziata a tensiunii de alimentare a placii de baza de tip non-standard -- care s-a si defectat intre timp, avand peste 30 de ani vechime
  • trasee prea subtiri pentru barele de forta +5 V si +12 V
  • pad-uri prea subtiri pentru terminalele puntilor redresoare

Am corectat erorile respective si am adaugat in plus un LED pentru semnalizarea tensiunii de alimentare a placii de baza, comutata de releu. De asemenea am reconfigurat parte din trasee si le-am marit grosimea unde era necesar. Ca si pana acum, sursa este capabila de a furniza tensiunile urmatoare:

  • +12.0 V / 1.5 A (max) -- alimentare instantanee pentru discul dur
  • +5.0 V / 1.5 A (max) -- alimentare instantanee pentru discul dur
  • +5.0 V / 1.0 A (max) -- alimentare intarziata pentru placa de baza

Drept regulatoare pentru tensiunile necesare discului dur am folosit circuite integrate liniare astfel: MA7812 fabricat de Tesla pentru bara de +12 V si M323 fabricat de IPRS pentru bara de +5 V. Transformatorul de retea trebuie sa debiteze in secundarul #1 minimum 16 Vac / 2 A si in secundarul #2 minimum 10 Vac / 3.5 A.

Voi folosi aceasta sursa pentru proiectul Microcalculator Zeta2 proiectat de Sergey Kiselev, asamblat si prezentat de mine in sectiunea Microelectronica Digitala, accesibil din pagina principala a site-ului.

Schema

In continuare schema electrica principala actualizata a sursei de alimentare (dati click pe schema pentru a mari imaginea).

Fig. 1: Schema electrica de principiu a sursei de alimentare pentru microcalculatoare cu Z80.

Fig. 2: Cablajului sursei de alimentare pentru microcalculatoare cu Z80.

Cablaje (PDF)

In caz ca doriti sa construiti aceasta sursa de alimentare, pun la dispozitia dumneavoastra cablajul pe care l-am proiectat la scara 1:1, in format PDF. Toate fisierele contin cablajele in oglinda.

Click pe numele fisierului dorit pentru a-l descarca.

Fotografii

In aceasta sectiune gasiti fotografii ale proiectului.

Sursa de alimentare.

Vedere din alt unghi.

Vedere din alt unghi.

Vedere fata placata.


Va multumesc pentru interesul acordat acestui site.
 

Copyright © 2004- Alexandru Groza
Toate drepturile rezervate.
versiune 1.2 | revizie G