Lumea Tuburilor | ARIE Stereo 2W

Sinopsis

Un amplificator HI-FI pe tuburi electronice, de putere mica este ideal pentru o camera mica de apartament. Daca sursa de semnal este un laptop sau un iPOD atunci dimensiunile amplificatorului trebuie sa fie destul de mici. Acest sistem completat de doua boxe, recomandabil Tesla 15 VA va fi ideal pentru micro-auditii de inalta fidelitate.

In constructia acestui amplificator am optat pentru lampile ECL86 deoarece inglobeaza o trioda (pentru partea de preamplificare/driver) si o pentoda de putere (amplificatorul de putere). Transformatoarele de iesire sunt o componenta de baza a unui amplificator cu tuburi electronice. Pentru acest amplificator am optat pentru transformatoarele de iesire cu impedante: 5 k : 4/8/16 R.

Cei mai multi dintre dumneavoastra vor zambi probabil la faptul ca amplificatorul dezvolta o putere de iesire de doar 2W. In schimb, cu siguranta veti aprecia sunetul care se dovedeste a fi plin si dinamic.

Etimologie

  • ARIE este un nume din mitologia greaca
  • Stereo 2W desemneaza faptul ca avem de a face cu un amplificator stereo cu o putere activa de 2 VA sinus

Schema Electrica de Principiu

Inainte de toate, trebuie consultata schema de principiu a amplificatorului.

Fig. 1: Schema Electrica de Principiu a Amplificatorului

Transformatorul de retea trebuie sa poata debita in secundare 220 V / 150 mA si 6.3 V / 3.5 A. El este identic cu cel din amplificatorului ARITMA Stereo 6W. Puterea miezului feromagnetic trebuie sa fie de minimum 50 W.

Transformatoarele de iesire pot fi recuperate din televizoare sau radioreceptoare. Am folosit transformatoare de productie industriala cu 3 primare (1 k, 2 k, 5 k) si 3 secundare (4 R, 8 R, 16 R) in configuratie de impedanta de iesire reglabila din comutator (4/8/16 R).

Constructie si Fotografii

In aceasta sectiune gasiti fotografii ale proiectului in diferite stadii ale procesului de constructie.

Piese necesare. Am ales sa integrez in acest model si un indicator de nivel semnal linie cu tuburi EM84, chiar daca el nu apare in schema electrica de principiu.

Concluzii si Reflectii

In prezent, tuburile ECL86 nu se produc mai produc decat eventual pe scara redusa. Nu am nici o informatie verificata in acest scop. Oricum, dat fiind faptul ca aceste tuburi au fost foarte populare in radioreceptoarele si televizoarele din era aparaturii cu lampi, procurarea lor nu ar trebui sa ridice probleme. Deocamdata...


Copyright © 2004- Alexandru Groza
All rights reserved.
VER. 1.0 | REV. A