Lumea Tuburilor | Ceas cu Tuburi Nixie

Sinopsis

cgrecu a construit un ceas cu tuburi Nixie.

Observatiile Autorului

Acesta e un proiect pe care l-am facut in vara anului 2007.

Tuburile le-am gasit in targ, la 2 RON bucata. Mare noroc! Cutia a fost cumparata din comert, cablajul priectat cu Proteus si realizat dupa metoda clasica cu fierul de calcat si hartie de Playboy.

Partea cea mai complicata a fost sa aleg schema. Scopul era sa lungesc cat mai mult viata tuburilor. Unii sustineau ca multiplexand tuburile le scurtez viata ca se alimenteaza la tensiune mai mare. Altii spun ca asta le lungeste viata ca nu sunt aprinse decat o fractiune din timp. Nemultiplexat si cu microcontroller ar fi fost complicat, cu multe integrate (DCD ID7, registrii IR22), dar ar fi putut sa faca mai multe (data, alarma), dar ar fi fost prea mult de programat, iar experienta mea in uC este 0,1. In sfarsit, optez pentru varianta old-school fara uC si fara multiplexare.

Comanda catozilor se face cu MPSA-42. Ceasul va merge pana la 23:59 (24 de ore, nu 12). Are 2 butoane, unul pentru minute, celalalt pentru ore. Oscilatorul este facut cu MMC4060 si divizoare CDB492 si CDB490 (f=2 Hz/(12*10)=1/60 Hz, t=1 min). Pentru cifre folosesc numaratoare MMC4017.

Constructie si Fotografii

In aceasta sectiune gasiti fotografii ale proiectului.

Prima schita.

O incercare de asezare in cutie. Aproximativ, cum le voi pune. Transformatorul l-am rebobinat pentru anodica, dar mi-a ramas foarte putin loc pentru secundarul de 5V. Consumul fiind mic, am ales sa scoata cca 2V si sa redresez cu dublare de tensiune. La redresare am folosit condensatori mari de 10000uF, ca sa nu se reseteze ceasul cand bag letconul in priza sau porneste frigiderul, cum mi se intampla cu HC-ul...

Niste tentative de a obtine anodica. La inceput nu am vrut sa bobinez anodica direct pe transformator ca nu stiam daca are loc in fereastra atata sarma. Am incercat asadar niste idei de surse de comutatie. In imagine, un osc cu 555 legat la secundarul unui transformator. Mai langa sagetile de la tastatura, un chopper cu AC180 + BC177, dar era cam instabila - la variatii de sarcina se oprea din oscilatie, AC180 era saturat, trecea prin el cam 1A pana se ardea. Dupa incercari mi-am dat seama ca orice alta metoda ar iesi mai ineficienta si mai voluminoasa decat daca as bobina direct secundar pentru anodica.

Prima incercare de placa. Noroc ca am descoperit niste greseli mari inainte sa trec la corodat. Se observa ca nu este la fel ca placa finala.

Montajul realizat. Tuburile stau prinse intr-un plastic. Pe placa de baza este montat un slot ISA, in care am bagat o placuta, de la care pleaca fire la tuburi.

Neavand socluri si curentul fiind mic, am ales sa prind firele cu varnish de pinii tubului. Pana acum n-a intrerupt nimic!

Functional si destul de estetic; inca nu gasisem geam pentru fata.

Varianta finala. In fata am pus un plastic transparent si un filtru portocaliu pe interior.

Varianta finala. Vedere din alt unghi.

Varianta finala. Vedere frontala.

Varianta finala. Vedere frontala -- in prim plan 2 tuburi ZM-1020.


Copyright © 2004- Alexandru Groza
All rights reserved.
VER. 1.0 | REV. A