Lumea Tuburilor | ARIE Stereo 2VA

Sinopsis

Un amplificator HI-FI pe tuburi electronice, de putere mica este ideal pentru o camera mica de apartament. Daca sursa de semnal este un laptop sau un iPOD atunci dimensiunile amplificatorului trebuie sa fie destul de mici. Acest sistem completat de 2 boxe, recomandabil Tesla 15VA va fi ideal pentru micro-auditii de inalta fidelitate.

In constructia acestui amplificator am optat pentru lampile ECL86 deoarece inglobeaza o trioda (pentru partea de preamplificare/driver) si o pentoda de putere (amplificatorul de putere). Transformatoarele de iesire sunt o componenta de baza a unui amplificator cu tuburi electronice. Pentru acest amplificator am optat pentru transformatoarele de iesire cu impedante: 5k-4,8,16ohm.

Cei mai multi dintre dumneavoastra vor zambi probabil la faptul ca amplificatorul dezvolta doar 2VA. In schimb, cu siguranta veti aprecia sunetul care se dovedeste a fi plin si dinamic.

Etimologia numelui ARIE Stereo 2VA:

  ARIE este un nume din mitologia greaca
  Stereo 2VA desemneaza faptul ca avem de a face cu un amplificator stereo cu o putere activa de 2VA sinus

Schema

Inainte de toate, trebuie consultata schema de principiu a amplificatorului. Click pe schema pentru a mari imaginea.

Fig. 1: Schemele de principiu pentru amplificatorul ARIE Stereo 2VA.

Transformatorul de retea trebuie sa poata debita in secundare 220V/150mA si 6.3V/3.5A. El este identic cu cel din amplificatorului ARITMA Stereo 6VA. Puterea miezului feromagnetic trebuie sa fie de minim 50VA.

Transformatoarele de iesire pot fi recuperate din televizoare sau radioreceptoare. Am folosit transformatoare de productie industriala cu 3 primare (1k,2k,5k) si 3 secundare (4ohm,8ohm,16ohm) in configuratie de impedanta de iesire reglabila din comutator (4ohm,8ohm,16ohm).

Fotografii

In aceasta sectiune gasiti fotografii ale proiectului in diferite stadii ale procesului de constructie.

Piese necesare. Am ales sa integrez in acest model si un indicator de nivel semnal linie cu tuburi EM84, chiar daca el nu apare in schema electrica de principiu.

In prezent, tuburile ECL86 nu se produc mai produc decat eventual pe scara redusa. Nu am nici o informatie verificata in acest scop. Oricum, dat fiind faptul ca aceste tuburi au fost foarte populare in radioreceptoarele si televizoarele din era aparaturii cu lampi, procurarea lor nu ar trebui sa ridice probleme. Deocamdata...


Va multumesc pentru interesul acordat acestui site.
 

Copyright © 2004- Alexandru Groza
Toate drepturile rezervate.
versiune 1.2 | revizie G