Microelectronics | Deck Mini Tachometer

Sinopsis

Fiind colectionar de aparatura vintage, in special casetofoane deck si magnetofoane, am decis sa construiesc un tahometru miniatura, prototip, pentru a incepe pe viitor productia de serie pentru a inlocui tahometrele mecanice de la aparatele prevazute cu asa ceva.

Elementii miniaturali 7-segment pe care i-am ales pentru acest proiect, sunt de provenineta ruseasca (cel mai probabil). Nu am date de catalog pentru ei, nu stiu ce model sunt. Cel mai probabil acesti elementi au fost folositi in ceasurile de mana, calculatoare de buzunar, echipamente militare, etc.

Principiul de functionare este urmatorul: un senzor IR (bariera IR) culege pulsurile de pe o rotita si in combinatie logica cu "1" logic de pe tasta "play" sau "forward" avanseaza numaratorul. Analog, acelasi puls in combinatie cu tasta "rewind" devanseaza numaratorul. Senzorul poate fi de mai multe tipuri, bariera IR, senzor cu efect HALL, contact mecanic (total nerecomandat).

Schema

Schema de principiu a minitahometrului.

Fig. 1: Schema electrica de principiu a minitahometrului pentru deck-uri

Schema electrica de principiu a mini-tahometrului este foarte simpla si cu foarte putine piese. Nucleul schemei este microcontroller-ul PIC16F628(A). Acesta controleaza prin multiplexare pe segment, in timp, 3 elementi 7-segment miniaturali, in functie de datele de intrare oferite (pulsuri de numarare, semnal de tip play si semnal de tip revers). Acest sistem de multiplexare are avantaje si dezavantaje. Principalul avantaj este ca nu mai este nevoie de rezistorii limitatori de curent pentru elementii 7-segment. Dintre dezavantaje, amintesc complexitatea mare a software-ului, faptul ca display-ul are un mic "flicker" si ca elementii lumineaza relativ incetosat (nu lucreaza la intensitate maxima).

Pentru punerea in functiune a minitahometrului se va prevedea un circuit de alimentare prevazut cu un regulator liniar 78L05. Astfel montajul poate fi alimentat de la tensiunea de 9-12V care exista de obicei in casetofoanele deck.

Software

Software-ul pentru acest tahometru este complex. La un moment-dat va fi incarcat pe site, dupa deparazitare si optimizare.

Fotografii

In aceasta sectiune gasiti fotografii ale proiectului.

Minitahometru: Vedere de ansamblu 1.

Minitahometru: Vedere de ansamblu 2.

Minitahometrul montat in deck.

Pozitionarea firelor electice.

Vedere de ansamblu. Se observa unghi de vizibilitate mic al elementilor.

Acest minitahometru electronic se poate monta in orice casetofon deck cu tahometru mecanic conferindu-i un aspect modern si placut. Un plus este si faptul ca cifrele se pot vedea pe intuneric.

Va multumesc pentru interesul acordat acestui site.


Copyright © 2004- Alexandru Groza
All rights reserved.
VER. 1.0 | REV. A