Microelectronics | Magic Wand

Sinopsis

Dispunand de 7 LED-uri cu lumina violeta, m-am gandit ce pot face cu ele. Astfel am ajuns la concluzia ca as putea face o bagheta magica. Bagheta se bazeaza pe cele 7 LED-uri pentru a crea un ecran virtual in momentul miscarii ei prin aer. Literele sunt stocate in microcontroller sub forma de matrici 7x5 (intocmai ca si caracterele din codul ASCII inclus in ROM-urile video de pe primele calculatoare IBM PC / compatibile).

Am construit si simplificat schema la maximum pentru a putea fi inclusa intr-o carcasa transparenta ce seamana a bagheta. Mesajul stocat in ROM apare in momentul in care se flutura bagheta prin aer cu o anumita frecventa. Microcontroller-ul baleiaza LED-urile si impreuna cu miscarea de oscilatie a baghetei, mesajul apare in aer... voodoo.

Schema

Schema de principiu a baghetei.

Fig. 1: Schema electrica de principiu a baghetei magice.

Fig. 2: Cablajul baghetei magice.

Nucleul schemei este microcontroller-ul PIC16F628(A) inlocuibil direct cu microcontroller-ul PIC16F84(A) pentru care am prevazut un circuit de tact RC (12k, 10pF). Cele 7 LED-uri sunt conectate la PORTB iar comanda literelor multiplexate se realizeaza in interiorul microcontroller-ului, prin software. Din jumperul JP1 se poate alege unul din cele 2 mesaje stocate in ROM-ul microcontroller-ului.

Pentru punerea in functiune a baghetei este necesara o tensiune de +5 V care este asigurata de un regulator liniar 78L05. Astfel ne permitem sa alimentam bagheta de la o baterie standard de 9 V.

Software

Software-ul pentru aceasta bagheta este relativ simplu de construit. Eu voi pune la dispozitie cateva soft-uri preprogramate cu mesaje standardizate (bune pentru testat montajul). Cine doreste, isi poate customiza soft-ul dupa necesitati, intrucat nu este chiar atat de greu de scris si proiectat un asemenea soft.

bagheta.zip [Jon: Mesaj: Salut / Joff: Mesaj: Hello]

Nota:

  • Jon - jumper pus
  • Joff - jumper scos

Fotografii

In aceasta sectiune gasiti fotografii ale proiectului.

Vedere dinspre fata cu piese.

Vedere dinspre partea cablata.

Bagheta magica se poate constitui intr-un cadou veritabil sau se poate construi ca simpla forma de amuzament. Inchipuiti-va mergand cu trenul cu viteza si tinand bagheta in mana pe geam, ce vor vedea oamenii dintr-o gara de exemplu... Un mesaj obscen!? Nu, nu are cum! Fiti seriosi.

Va multumesc pentru interesul acordat acestui site.


Copyright © 2004- Alexandru Groza
All rights reserved.
VER. 1.0 | REV. A