Microelectronics | Stereo Buffer

Sinopsis

Am decis sa construiesc acest buffer audio in varianta stereo datorita faptului ca aveam doi tranzistori cu germaniu de tip AC127 in cutia cu piese. Nefiind folositori la nimic altceva, am proiectat o schema clasica de etaj de amplificare a semanlului de audiofrecventa. Consider ca simplitatea schemei ar putea contribui la determinarea constructorilor amatori sa incerce sa replice circuitul si cu alti tranzistori, caz in care ar trebui recalculate punctele statice de functionare (PSF) ale celor doi tranzistori.

Ca particularitate a montajului, am ales sa redresez tensiunea de alimentare cu diode cu germaniu de tip EFD108 sau EFD109. O solutie cu totul non-standard dar interesanta din punct de vedere constructiv. Urmeaza un stabilizator reglabil construit cu doi tranzistori de tip AC185, de asemenea cu germaniu. Montajul consuma un curent infim astfel ca tranzistorii nu au nevoie de radiatoare. De asemenea diodele vor rezista cu brio consumului redus.

In ceea ce priveste transformatorul de retea, acesta a fost proiectat avand in vedere doua secundare. Unul este destinat exclusiv indicatorului de prezenta a tensiunii de retea, care nu este altceva decat un bec standard de 6.3 V / 220 mA. Celalalt secundar fiind dedicat alimentarii montajului. Astfel secundarul #1 debiteaza 4 V / 300 mA. Se observa clar ca becul este subvoltat. Asta ii va conferi o viata foarte lunga. Practic interminabila. Secundarul #2 debiteaza 8 V / 300 mA necesar pentru bufferul audio.

Schema

In continuare schema electrica principala a buffer-ului stereo.

Fig. 1: Schema electrica de principiu a buffer-ului stereo tranzistorizat

Fig. 2: Cablajului buffer-ului stereo tranzistorizat

Cablaje (PDF)

In caz ca doriti sa construiti acest buffer stereo tranzistorizat, pun la dispozitia dumneavoastra cablajul pe care l-am proiectat la scara 1:1, in format PDF. Toate fisierele contin cablajele in oglinda.

Click pe numele fisierului dorit pentru a-l descarca.

Fotografii

Aici gasiti fotografii ale proiectului.

Cablajul imprimat si cateva din piesele ce vor intra in componenta buffer-ului.

Va multumesc pentru interesul acordat acestui site.


Copyright © 2004- Alexandru Groza
All rights reserved.
VER. 1.0 | REV. A