Microelectronics | Triple Power Supply

Sinopsis

Avand un modul de tip generator de functii fabricat de firma Hameg -- mai exact modelul HM8030 - Functions Generator -- am decis ca in detrimentul achizitiei unui modul de baza pentru alimentare, sa construiesc in regim home-made o sursa de alimentare si o carcasa. M-am gandit ca va fi un proiect constructiv si interesant.

Dupa ce am lecturat documentatia oficiala de la Hameg, am aflat ca sursa de alimentare trebuie sa debiteze urmatoarele tensiuni la curentii nominali respectivi:

  • +16.0 V / 300 mA -- am ales 400 mA
  • -16.0 V / 250 mA -- am ales 400 mA
  • +5.0 V / 200 mA -- am ales 300 mA

Dupa cum se vede, am optat pentru o constructie a transformatorului de retea supradimensionata. Astfel curentii debitati de fiecare secundar sunt mai mari cu cca. 100 mA decat necesarul modulului HM8030.

Drept regulatoare de tensiune pentru sursa diferentiala am ales duo-ul binecunoscut format din circuitele integrate LM317 / LM337. Pentru tensiunea TTL am ales regulatorul LM7805. Transformatorul de alimentare debiteaza in secundarul #1 tensiunea de 8 V / 300 mA iar in secundarul #2 tensiunea de 18 V / 400 mA - 0 V - 18 V / 400 mA. Infasurarea secundarului al doilea are priza mediana. Dupa redresare si ajustare din semireglabili, sursa va furniza tensiunile mentionate in documentatia Hameg.

Constructia este simpla, dupa cum se observa si in schema electrica principiala din figura de mai jos. In proiectarea cablajului se va tine cont de spatiul aditional necesar radiatoarelor celor trei circuite integrate regulatoare. Se recomanda ca temperatura de lucru a condensatorilor electrolitici sa fie 105 grade, pentru stabilitate in timp. Eu am ales condensatori electrolitici fabricati de Vishay. Pentru condensatorii de 100 nF am ales varianta cu film din poliester, constructie miniatura. Acestia ajuta la deparazitarea sursei la frecventa inalta. In cazul condensatorilor de 10 uF, am ales sa utilizez varianta constructiva bazata pe tantal.

Schema

In continuare schema electrica principala a sursei de alimentare.

Fig. 1: Schema electrica de principiu a sursei triple de alimentare a generatorului de functii Hameg HM8030

Fig. 2: Cablajului sursei triple de alimentare a generatorului de functii Hameg HM8030

Fig. 3: Simularea cablajului sursei triple de alimentare a generatorului de functii Hameg HM8030 -- fata TOP

Fig. 4: Simularea cablajului sursei triple de alimentare a generatorului de functii Hameg HM8030 -- fata BOTTOM

Cablaje (PDF)

In caz ca doriti sa construiti aceasta sursa de alimentare, pun la dispozitia dumneavoastra cablajul pe care l-am proiectat la scara 1:1, in format PDF. Toate fisierele contin cablajele in oglinda.

Click pe numele fisierului dorit pentru a-l descarca.

Fotografii

Aici gasiti fotografii ale proiectului.

Transformatorul de retea a fost construit dupa specificatii.

Va multumesc pentru interesul acordat acestui site.


Copyright © 2004- Alexandru Groza
All rights reserved.
VER. 1.0 | REV. A