Microelectronics | VFD Tube VU Meter

Sinopsis

Am intrat de curand in posesia unui balon vidat cu 2 x 14 elementi electrofluorescenti. Sunt 2 grile de comanda si elementii sunt legati in paralel. Acest VU-Metru l-am gandit special pentru proiectul meu de Selector Digital 8 Surse Audio.

Cum sunt un impatimit al montajelor ciudate ma gandesc sa execut un VU-Metru comandat de un CD4016 (2 canale sa interschimbe sursele audio consecutiv iar celelalte 2 canale sa interschimbe tensiunile de alimentare a grilelor) si un oscilator care sa comande interschimbarea tensiunilor de grila si a semnalelor audio. Cu alte cuvinte un dublu multiplexor 2 : 1.

Am ales una din cele mai balansate solutii de realizare a acestui VU-Metru cu 4 x LM324 = 14 drivere si am rezolvat in felul acesta si preamplificatoarele de semnal linie.

Schema

Pentru inceput inspectam schema bloc a VU-Metrului cu tub VFD si observam ca tubul are 2 grile ce trebuiesc multiplexate. De asemenea trebuie multiplexat si semnalul audio care va fi afisat in tub. Avem nevoie si de o amplificare a celor 2 canale (stanga / dreapta) de semnal audio si evident de un modul driver care sa comande elementii electrofluorescenti.

In continuare schema electrica principala.

Fig. 1: Schema electrica de principiu a VU-Metrului cu tub VFD

Schema electrica de principiu este prezentata in figura de mai sus si foloseste 14 amplificatoare operationale folosite in configuratie de comparatoare. Fiecare amplificator operational conduce cate un element electrofluorescent din tub. Deci dupa multiplexare vom avea de aface cu un semnal monofonic. Semnalul stereo de la intrare se transforma pe rand (prin multiplexare) in 2 semnale monofonice ce vor fi aplicate tubului.

Multiplexarea semnalului stereofonic si a tensiunii de +9 V (necesara aplicarii pe grilele tubului electrofluorescent) se face prin doua multiplexoare 2:1 construite cu integratul CD4066 (comutator CMOS bidirectional) si cu integratul 4047, folosit ca oscilator cu frecventa varibila. Frecventa de multiplexare se alege convenabil incat sa obtinem o repartitie a semnalului corecta pe cele 2 afisoare din tub, cat si o frecventa de baleiere care sa nu supere ochii.

Fotografii

In aceasta sectiune gasiti fotografii ale proiectului in diferite stadii ale procesului de constructie.

Varianta de test, construita in aer: primul test a 4 celule de afisare (-20 db .. -8 dB).

Lucrul la cablaje: cablajele transpuse pe hartie si pe folie transparenta. Bucata de plexiglass rosu este un filtru pe care-l voi folosi in fata tubului electrofluorescent.

Detaliu cablaje, integratele logice, filtrul rosu si tubul electrofluorescent. Integratele sunt in tehnologie CMOS, romanesti din seria MMC dar au echivalenti directi in seria CD.

Acest VU-Metru, relativ greu de construit comparativ cu VU-Metrele construite cu LED-uri si circuite integrate dedicate, reprezinta un instrument de masura a semnalului audio destul de exotic dar in egala masura placut ochiului. Datorita faptului ca tubul electrofluorescent ILT3-15M se gaseste relativ greu, in general din dezmembrarea aparatelor de productie sovietica, ideea se poate generaliza si extinde la o gama larga de tuburi electrofluorescente.

Cu siguranta acest montaj va aduce un plus de infrumusetare oricarui aparat construit in regim de amator, si nu numai.

Va multumesc pentru interesul acordat acestui site.


Copyright © 2004- Alexandru Groza
All rights reserved.
VER. 1.0 | REV. A